Menopauza

Kategorie: Nezařazené
Menopauza

Každá žena je mladá a krásná do té doby, dokud se o sebe stará a dobře se cítí. Cílem je, aby to bylo co nejdéle. Dnes není nijak mimořádné, aby 60 či 70letá žena byla krásná a upravená. Pouze to vyžaduje víc námahy, času a hlavně vědomostí. Proto by o sobě měla vědět co nejvíce. Menopauza je obdobím velkých hormonálních změn v životě ženy, které obvykle nastupuje někdy mezi 45. až 55. rokem. V tomto období přirozeně klesá funkce vaječníků, snižuje se tvorba hormonů estrogenu a progesteronu a zastavuje se menstruační cyklus, což má za následek hormonální, tělesné a psychické změny. Toto období je samo o sobě pro ženu velmi náročné, může pociťovat návaly doprovázené pocením, projevují se viditelné změny nejen na ženských pohlavních orgánech, ale i například na nehtech, kůži či vlasech, může dojít dokonce až k růstu vousů na tváři. Toto nekomfortní období je bohužel předzvěstí rychlejšího procesu stárnutí a doprovází ho úbytek vápníku z kostí. Následkem ztráty ženských hormonů se u některých vápník doslova vyplavuje z kostí, proto je zapotřebí ho pravidelně doplňovat.

V období menopauzy je doporučený denní příjem vápníku 1 200 mg v případě, že užíváte hormonální substituční léčbu. Pokud ji neužíváte, měly byste denně přijmout až 1 500 mg vápníku.

Riziko osteoporózy u žen

Jelikož řídnutí kostí nebolí, mnoho žen, ale i mužů, na to přijde, až když je pozdě. Příznakem osteoporózy může být i  náhlá a výrazná bolest páteře v konkrétním místě, slabost či bolest více kostí, rychlá únava při chůzi, výraznější snížení tělesné výšky. Typickým projevem osteoporózy je i ohnutí páteře do výrazného hrbu, což je už nezvratný důsledek tohoto onemocnění. Osteoporóza může vyústit až do zlomeniny, jejíž léčba bývá ve vyšším věku velmi komplikovaná.  Víte, že na následky zlomeniny krčku stehenní kosti zemře ročně víc žen než na rakovinu vaječníků, dělohy a děložního krčku dohromady? Pravidelný a hlavně dostatečný příjem vápníku v období před menopauzou výrazně snižuje riziko vzniku osteoporózy.

Správné kombinace

V rámci prevence osteoporózy je ideální užívat kombinaci vápníku  spolu s vitamínem  D3  a vitamínem K2. Vápník tělo potřebuje pro pevné a zdravé kosti, ale na to, aby se dostal tam, kam má a správně se zužitkoval, potřebuje právě vitamíny D3 a K2. Vitamín K2 zabezpečuje, aby se vápník dostal do kostí a zubů a neukládal se v cévách. Tím zajistí nejen prospěšnost přijatého vápníku pro ženské tělo, ale zároveň ho chrání i před vznikem aterosklerózy. Neméně důležitý je vitamín D3, který zajišťuje vstřebávání vápníku do krve, takže díky němu dokáže tělo vápník přijmout.

Užívání vápníku izolovaně  nemá pro tělo velký význam, protože ho naše tělo nedokáže přijmout a nasměrovat tam, kde je vápník potřebný, to znamená do kostí a zubů. K tomu potřebuje právě vitamíny K2 a D3.