Poradíme vám

Kategorie: Nezařazené
Poradíme Vám

Nenašli jste odpověď na svoji otázku? Napište nám!

Vaše meno (povinné)

Váš email (povinné)

Predmet

Vaša správa

Proč si mám doplňovat vápník?

Vápník je základní stavební složkou kostí, ale rovněž sehrává důležitou úlohu při činnosti srdce, svalů, nervů a srážení krve. Jestliže dojde k poklesu hladiny vápníku v krvi, tělo si ho doplňuje z kostí. Kosti jsou tedy jakousi zásobárnou vápníku, odkud si ho tělo v případě potřeby vezme, což způsobuje, že kosti jsou pórovitější, křehčí a zvyšuje se tak riziko zlomenin. Je proto mimořádně důležité doplňovat si vápník v správném množství každý den.

Jak zjistím, jakou mám hladinu vápníku a vitamínu D v krvi?

Hladinu vápníku a vitamínu D vám může změřit odběrem krve váš praktický lékař, internista anebo endokrinolog, revmatolog či osteolog. Pokud již užíváte doplňky stravy, lékaře na to upozorněte.

Kolik vápníku mám denně přijmout?

Denní doporučená dávka vápníku závisí na věku, pohlaví a zvýšených nárocích organismu, například v těhotenství, při kojení, menopauzy nebo v případě zlomeniny. Děti by měly denně přijmout od 400 do 1 200 mg vápníku a dospívající mládež od 1 200 do 1 500 mg. U dospělých se  doporučená denní dávka vápníku pohybuje od 1 000 do 1 500 mg. Přehled doporučených denních dávek vápníku naleznete v sekci Kolik ho potřebuji?

Co se stane při nesprávném užívání vápníku?

Pokud má tělo nedostatek vápníku na zajištění důležitých procesů, vezme si ho z kostí, čímž je naruší a zvyšuje se tak jejich lámavost. Kromě oslabení kostí, případně vzniku osteoporózy, se může nedostatek vápníku odrazit i na vašich zubech, pokožce, vlasech, nehtech, kardiovaskulárním systému, svalech ale i menstruaci. Přijímání vápníku samo o sobě nestačí, protože tělo ho nedokáže správně zužitkovat. Spolu s vápníkem se proto doporučuje užívat i vitamíny D3 a K2. Na druhé straně nadměrné užívání vápníku může vést k předávkování, které však bývá ojedinělé a v tomto případě není vůbec dramatické.

Můžu se vápníkem předávkovat?

Předávkování vápníkem je velmi ojedinělé, i když vyskytnout se samozřejmě může. K předávkování však musíte déle užívat podstatně vyšší dávky, než je doporučená denní dávka vápníku. Nemusíte mít obavy, nic závažného vám tímto předávkováním nehrozí. Může se u vás vyskytnout zácpa, nechutenství, zvracení, bolesti hlavy, žízeň, snížená nervová dráždivost.  V případě jakýchkoliv pochybností  a překročení doporučené denní dávky se obraťte na svého lékaře.

Jak se projevuje nedostatek vápníku?

Pokud má tělo nedostatek vápníku k zajištění důležitých procesů, vezme si ho z kostí, čímž je naruší a zvyšuje se tak jejich lámavost. Kromě oslabení kostí, případně vzniku osteoporózy, se může nedostatek vápníku odrazit i na vašich zubech, pokožce, vlasech, nehtech, kardiovaskulárním systému, svalech ale i menstruaci.

U dětí může být v důsledku dlouhodobého nedostatku vápníku poškozená tvorba a růst kostí a zubů, časté zubní kazy, nižší vzrůst v porovnání s vrstevníky, zhoršený růst, či rachitida (křivice). U dospělých se může projevit v podobě osteomalacie (měknutí kostí), osteoporózy (řídnutí kostí), paradentózy (uvolňování zubů), častých zubních kazů, bušení srdce, ojedinělá není ani nespavost, svalové záškuby, křeče a bolesti svalů, opary a puchýře v ústech, ekzémy, příčná lámavost nehtů, zvýšené vypadávání vlasů, nadměrné menstruační krvácení, zhoršené příznaky předmenstruačního syndromu či skřípení zubů.

Co mám a co nemám jíst?

Jídelníček dětí i dospělých by měl být vyvážený, protože tělo ze stravy denně přijímá množství minerálních látek a vitamínů, které potřebuje pro správné fungování. Pro zajištění správné hladiny vápníku v těle je nezbytné do svého jídelníčku zařadit potraviny bohaté na tuto minerální látku. I když se vápník nachází ve všech potravinových složkách, najít ty, které ho obsahují dostatečné množství, není až tak jednoduché. Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky, bohaté na vápník jsou i rostlinné zdroje jako je mák, lískové oříšky, vlašské ořechy, či sója a i některé minerální vody. Všeobecně je však využitelnost vápníku z rostlinných zdrojů nižší, protože se tu nalézá ve formě, kterou tělo nedokáže dostatečně využít. Vyloučit z jídelníčku byste měli potraviny s vysokým obsahem fosforu a vlákniny, nevhodná je i nadměrná konzumace kofeinových, kolových nápojů a alkoholu. Tavené sýry raději vyměňte za tvrdé, měkké nevyzrálé či tvarohové pomazánky. Více než
50 % vápníku dokáže tělo zužitkovat ze zeleniny jak je květák, brokolice, kapusta, růžičková kapusta, hlávkové zelí, brukev pekingská, čínské zelí, řeřicha, tuřín, kedlubna a kadeřávek. Důležité je rozdělit si denní přísun vápníku do více porcí, kdy z něho dokáže tělo získat mnohem více, než kdybychom ho přijali pouze v jedné dávce. Opatrní musíme být zejména při různých dietách, které i když mohou obsahovat potraviny bohaté na vápník, ale mohou být ochuzené o složky, které pomáhají tělu vápník zužitkovat. Hladinu vápníku v těle snižuje i pití alkoholu a kouření.

Mám alergii na laktózu a musím dodržovat dietu bez mléka. Co s tím?

Neustále přibývají různé alergie a intolerance u dětí, ale i dospělých. Pokud se jedná o alergii na bílkovinu kravského mléka, je  nutné vyřadit z jídelníčku mléko a mléčné výrobky a nahradit je jiným zdrojem vápníku. Podobným problémem může být laktózová intolerance, i když v tomto případě lidé většinou dobře snášejí mléčné výrobky, jako jsou jogurty z kysaného mléka a sýry a  mléko bez obsahu laktózy,  které nemusí způsobovat obtíže. Pokud však taková náhrada není možná, je zapotřebí najít jiné alternativy. Bohatý na vápník je například mák, lískové oříšky, vlašské ořechy, či sója a i některé minerální vody. V případě, že se nepodaří zařadit do jídelníčku jiné zdroje vápníku, jako mléko a mléčné výrobky, je vhodné nahradit jeho denní dávku doplňky stravy.

Můžu užíváním vápníku a vitamínů K2+D3 předejít osteoporóze?

Ano, je to možné, ale důležité je rovněž správné načasování. Tělo si nejvíce vápníku uloží do zásob v období dětství a dospívání, nejpozději v 25. až 35. roku života. Je proto nejideálnější pravidelně doplňovat vápník právě v tomto období. Ženy před nástupem menopauzy by ho měly užívat v kombinaci vápník a vitamíny K2 a D3  na denní bázi, aby tak předešly osteoporóze, případně oddálily či zmírnily její následky. Díky vitamínům K2 a D3 se vápník dostane přesně tam, kde je potřebný – do kostí.

Proč je lepší užívat vápník odděleně od  vitamínu D3?

Vitamín D3 je rozpustný v tucích, což znamená, že při jeho přijímání je vhodné dodat tělu i nějaké tuky, aby se měl v čem rozpustit. Na druhé straně tuky s vápníkem mohou chemicky vytvářet nerozpustné vápenaté mýdla, které tělo nedokáže zužitkovat a tak je z těla bez užitku vyloučí. Užívání vápníku by se tedy nemělo kombinovat s jídly, které obsahují hodně tuků, což je zase v případě vitamínu D3 spíše žádoucí. Ideální je proto dodržet mezi příjmem vitamínu D3 a vápníku odstup alespoň 2 – 3 hodiny.

Proč vápník bez vitamínu D3 neúčinkuje?

Vápník, který do těla dostaneme buď ze stravy anebo ve formě doplňků stravy, jednoduše nedokážeme přijmout. Vstřebávání vápníku probíhá v tenkém střevě a to za pomoci právě vitamínu D. Vstřebávání vápníku totiž ovlivňuje více faktorů, zatímco vitamín D podporuje jeho vstřebání do krve, různé jiné látky ho naopak snižují.

Co snižuje  využitelnost vápníku?

Největším „nepřítelem“ vápníku je nesprávné kombinování jídel. Měli byste znát následující zásady:

  • Vláknina – snižuje vstřebatelnost vápníku.
  • Kolové nápoje obsahující fosfor – vytvářejí v našem těle nerozpustné soli. Denně bychom měli přijmout maximálně 500 až 1000 mg fosforu. Děti by pití kolových nápojů měly úplně vynechat.
  • Šťavelany (oxaláty) a fytáty v rostlinné potravě vytvářejí s vápníkem nerozpustné soli.
  • Pozor na tuky! Ve vašem tenkém střevě spolu s vápníkem chemicky vytvářejí mýdla!
  • Vápník a hořčík – neměli byste je užívat spolu, protože hořčík snižuje vstřebávání vápníku.
  • Nesolte příliš! Sůl, tedy sodík, zvyšuje vylučování vápníku.

Stačí mi na dostatečný příjem vitamínu D být na slunci?

Takřka 90 %  vitamínu D získáváme fotochemicky díky slunečnímu záření a pouze zbylých 10 % dostáváme z potravy. Pokud se ještě před příchodem na slunce natřete opalovacím krémem s ochranným faktorem vyšším než 8, vitamín D se vám nevytvoří. Vitamín D se totiž v pokožce tvoří fotochemicky, tedy přímým působením slunečního záření. Opalovací krém s faktorem 8 sníží tvorbu D vitamínu až o 95 %  a krém se SPF 15  ji sníží téměř na nulu. A tak jsme sice opálení, nespálení, ale vitamínu D máme nedostatek. Podle studie publikované v Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism až 59 % populace má nedostatek vitamínu D a 25 % má extrémně nízkou hladinu vitamínu D.  Kdybychom chtěli pokrýt v létě svou denní dávku, museli bychom být na slunci bez natření opalovacím krémem minimálně 20 minut tři dny v týdnu. Kromě pobytu na slunci ovlivňuje přísun vitamínu D i smog, přes který proniká sluneční záření v menším množství. Ženy by si měly uvědomit, že většina make-upů má ochranný faktor 20+, a proto jsou chráněné nejen před stárnutím pokožky vlivem slunečního záření, ale i před vitamínem D. Věk a pigment rovněž sehrávají důležitou úlohu v příjmu tohoto vitamínu. Starší lidé mají při pobytu na slunci sníženou schopnost přijmout vitamín D, podobně jako lidé s přirozeně vyšší pigmentací pokožky.

Jsem vegetarián a přemýšlím, že přestanu jíst všechny živočišné produkty. Jak si můžu zajistit vhodný příjem vápníku?

Zajistit přiměřený přísun vápníku při jakékoliv dietě je sice komplikovanější, ale nikoliv nemožné. Stačí se jen naučit správně kombinovat potraviny.

  • Zelenou listovou zeleninu jezte každý den. Nejlépe tepelně neupravenou.
  • Vynikajícím zdrojem vápníku je mák. 100 g máku obsahuje až 122 % jeho doporučené denní dávky.
  • CHIA semínka obsahují 5x víc vápníku v porovnání s mlékem, až 600 mg v 100g CHIA.
  • Do stravy přidejte ořechy (mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky). Před konzumací je namočte.
  • Rostlinná mléka bývají fortifikovaná, to znamená obohacené o vitamíny. Pokud máte možnost, vybírejte si je.
  • Nezapomeňte na lušteniny, hodně vápníku obsahuje sója, ale i fazole.
  • Jestliže nejste vegani, nezapomeňte do svého jídelníčku přidat produkty z kysaného mléka a mléko.

Proč ženy potřebují víc vápníku než muži?

Mohlo by se říci, že za normálních okolností by měly ženy denně přijmout stejné množství vápníku jako muži. V životě ženy však nastávají období, která kladou na její organismus zvýšené nároky. Takovým obdobím je například těhotenství a kojení, kdy už přestává být běžná denní dávka vápníku dostačující. Dítě totiž pro svůj růst a vývoj potřebuje vitamíny a minerály, které si bere od matky přes placentu anebo mateřské mléko. Logicky by tak žena měla v tomto období denní přísun vápníku zvýšit. Podobně je tomu i v období menopauzy, kdy v těle ženy nastanou velké hormonální změny. Následkem ztráty ženských hormonů ubývá ve velké míře vápník z kostí, u některých se doslova až vyplavuje z kostí.

K čemu potřebuji i vitamín K2?

I při dostatečném množství vápníku ho tělo nedokáže bez vitamínu K2 a D3 správně zužitkovat. Díky němu nasměruje vápník přímo do kostí a zubů, kde je potřebný a neukládá se v cévách a tkáních. V lidském těle se kosti neustále obměňují, tvoří se a rozrušují. K tomu, aby se vápník v kostech správně usadil, aby byly kosti kvalitní, je potřebný osteokalcin. Osteokalcin je schopen vázat vápník a správně ho umístit a formovat pouze v případě, že je přítomen dostatek vitamínu K2, který ho aktivuje. Předpokládá se, že další významnou úlohou vitamínu K2 je prevence rakoviny a to aktivací proteinů, které kontrolují růst buněk v organismu. Tyto studie nejsou dosud ukončené. Získat  vitamín K2 ze stravy ale bývá problematické, protože ho vytvářejí pouze určité typy kvasných baktérií.

V čem je přírodní vápník OVOVITAL® od společnosti BIOMIN jiný?

Přírodní vápník společnosti Biomin, a.s. se jako jediný vyrábí z vaječných skořápek. Jedná se o čistě přírodní vápník, bez chemických a pomocných látek, proto zejména při dlouhodobém užívání nezatěžuje organismus. Víte, že přírodní vápník má o 30 % lepší vstřebatelnost než vápník syntetický? Vápník ve společnosti BIOMIN se dokonce vyrábí v mikronizované formě. Mikronizovaný vápník je pro naše tělo ideální, protože jeho částice jsou dostatečně malé, aby se přes tenké střevo dostaly do celého organismu. Vápník je  balený do tvrdých želatinových tobolek bez použití pomocných látek.  Doplňky stravy společnosti BIOMIN se navíc vyrábějí v kvalitě léku, takže obsah tobolek je zaručený a kontrolovaný během výrobního procesu.

Když si vápník dáte spolu s vitamínem K2 a vitamínem D3, dostane se přesně tam,  kde ho tělo potřebuje a dokáže ho zužitkovat.

Proč se vitamín K2 pokládá za zázračný vitamín?

Vitamínu K2 se po jeho objevení nepřipisoval velký význam a tak se stal předmětem výzkumu teprve nedávno. K2 je v tucích rozpustný vitamín, který s největší pravděpodobností udržuje zdravé kosti a kardiovaskulární systém. Díky němu nasměruje vápník přímo do kostí a zubů, kde je potřebný a neukládá se v cévách a tkáních. Další předpokládanou významnou úlohou vitamínu K2 je prevence rakoviny a to aktivací proteinů, které kontrolují růst buněk v organismu. Mnozí tuto novinku mezi vitamíny považují za životabudič.