Puberta

Kategorie: Nezařazené
Puberta

Důležitou stavební jednotkou kostí je vápník, který si tělo nejvíce ukládá do zásob právě v období dětství a dospívání, maximálně do 25 až 35 let. V tomto věku je zaznamenaný maximální obsah minerálních látek v kostech tzv. PBM – Peak Bone Mass. Následně začne mírně převažovat odbourávání minerálů nad novotvorbou. Pokud si tělo nevytvoří dostatečné zásoby do tohoto věku, hrozí nám choroby z nedostatku vápníku a zvýšené riziko zlomeninosteoporózy.

Růstový spurt  a růstové bolesti

Stěžují si vaše děti na bolesti nohou? Všimli jste si, že v poslední době vyrostly více než obvykle? Víte, proč tomu tak je? Děti a dospívající obvykle rostou postupně, ale v některých vývojových obdobích dokážou za krátkou dobu vyrůst i o několik centimetrů měsíčně. Tehdy mluvíme o tzv. růstovém spurtu.  Je to období prvních dvou let a období puberty. V tomto období je velmi důležité dbát na výživu a dostatečný příjem vitamínů a minerálů, protože organismus má na ně zvýšený nárok. Jelikož v době růstového spurtu dochází i k rychlejšímu růstu kostí, je třeba tělu zajistit správný příjem minerálních látek, zejména vápníku a vitamínů.

V období puberty mají tento proces na svědomí růstový hormon a pohlavní hormony. Dívky začínají rychle růst od začátku puberty, tedy kolem 10,5 roku a růst se výrazně zpomalí s nástupem první menstruace. Chlapci zase rostou nejrychleji asi po dvou letech od nástupu puberty, která u nich začíná později než u děvčat, asi ve 12 letech. U dívek je v období puberty riziková mentální anorexie, to je odmítání potravy s cílem snížit svou hmotnost. Kromě celkového zhoršení zdravotního stavu dochází při anorexii i k řídnutí kostí.

Některé děti se v období růstového spurtu mohou stěžovat na tzv. růstové bolesti nohou, které je mohou trápit hlavně v noci a dokonce budit ze spánku. K jejich zmírnění přispívá kombinace vápníku, vitamínu K2 a vitamínu D3

Jak by měl vypadat jídelníček se stravou bohatou na vápník?

V období vývoje a růstu má výživa zásadní význam pro celkové zdraví dítěte. Vyvážená strava v pubertě může být prevencí nejrůznějších chorob v dospělosti. Dostatek energie, vitamínů, minerálních látek a zachování správného poměru hlavních složek stravy, to vše by mělo být základem jídelníčku v období puberty. U dospívajících ve věku 11 – 18 let by se měla doporučená denní dávka vápníku pohybovat v rozmezí 1 200 – 1 500 mg.

strava

Vzorový jídelníček dospívajícího z pohledu dostatečného příjmu vápníku

Celodenní strava by se měla skládat z 5 až 6 chodů, a to 3 hlavních (snídaně, oběd, večeře) a 2 až 3 menších (dopolední a odpolední svačina). Neoddělitelnou součástí stravování je i pitný režim (voda, čaj, mléko, kakao, ředěné ovocné šťávy, nikoliv kolové a slazené nápoje). Při sestavování jídelníčku je rovněž mimořádně důležité přihlížet k věku, chutím a případným dietním omezením dospívajícího.

  • Snídaně: celozrnná houska, Cottage sýr
  • Dopolední svačina: chléb, tavený sýr, zelenina nebo ovoce
  • Oběd: květáková polévka, krůtí maso na šťávě s těstovinou, zeleninový salát
  • Odpolední svačina: bílý jogurt s müsli a ovocem
  • Večeře: chléb s rybí pomazánkou