Alergie

Kategorie: Alergie
Alergie

Pestrá a vyvážená strava je to nejlepší, co můžeme pro svoje tělo udělat. Ze stravy totiž přijímáme všechny potřebné vitamíny a minerály, které potřebujeme pro správné fungování. Co ale v případě, když některou z potravin musíme vyloučit z jídelníčku? V současnosti trpí alergií téměř každý druhý člověk, přičemž ty potravinové jsou v posledních letech na vzestupu. Některé potraviny, které nám způsobují těžkosti, je možné bez problémů vyloučit a nahradit je něčím jiným (některé druhy ovoce, zeleniny, …). Horší je to v případě alergie na některou z potravin, která má vysoký podíl vápníku. Těch je totiž málo a najít vhodnou náhradu nemusí být vůbec lehké. Nejvýznamnějším zdrojem vápníku je mléko a mléčné výrobky. Bohaté na vápník jsou i rostlinné zdroje jako mák, lískové oříšky, vlašské ořechy či sója, dokonce i některé minerální vody.

Laktózová intolerance

alergie

Lidem s intolerancí laktózy chybí enzym, který štěpí cukr, tzv. laktózu, obsažený v mléce a mléčných výrobcích. Konzumace těchto výrobků jim způsobuje průjmy, bolesti břicha a plynatost. A navíc ještě u nich dochází i k nedostatečnému vstřebávání vápníku, takže násilná konzumace mléka a mléčných výrobků nemá žádné opodstatnění. Některým lidem s intolerancí laktózy nezpůsobuje těžkosti konzumace tzv. výrobků z kysaného mléka, jako jsou jogurty a sýry. Když ani ty tělo netoleruje, je vhodné zkusit rostlinné zdroje (mák, lískové oříšky, vlašské ořechy, sója), anebo celou denní dávku vápníku suplovat doplňkem stravy, ideálně v této kombinaci: večer užít vápník a ráno vitamín K2 + vitamín D3.

Alergie na kravské mléko a hovězí maso

hovadzie maso alergie

Lidé se často mylně domnívají, že intolerance laktózy a alergie na kravské mléko jsou totéž. Intolerance je vlastně neschopnost organismu štěpit laktózu, v případě alergie se jedná o alergickou reakci vyvolanou bílkovinou kravského mléka. U alergiků je proto zapotřebí ze stravy úplně vyloučit mléko a mléčné výrobky. Pro alergii jsou typické trávicí potíže včetně průjmů a zvracení, kožní projevy, dýchací potíže, v některých případech i celkové zdravotní potíže či chudokrevnost. Jelikož mléko a mléčné výrobky jsou nejvýznamnějším zdrojem vápníku, je vhodné zkusit tzv. výrobky z kysaného mléka, jako jsou jogurty a sýry, jejichž konzumace nemusí být spojená s potížemi. V opačném případě je zapotřebí se soustředit na rostlinné zdroje (mák, lískové oříšky, vlašské ořechy, sója) anebo celou denní dávku vápníku suplovat doplňkem, nejlépe v  kombinaci vápník a vitamín K2 a vitamín D3

Lidé s alergií na kravské mléko mohou nepřiměřeně reagovat i na hovězí maso. Jde o zřídkavou reakci, která se objevuje převážně při konzumaci syrového masa (tatarský biftek). Tepelná úprava masa snižuje pravděpodobnost potíží způsobených jeho konzumací.

Alergie na ořechy

alergie na ořechy

Za největší alergen se považují arašídy, i když to nejsou ořechy, ale  luskoviny. U nás se pochopitelně nejčastěji vyskytují alergie na vlašské ořechy a lískové oříšky. Alergie na ořechy je v podstatě alergií na bílkoviny, které se v nich nalézají, proto může být jeden člověk alergický na více druhů ořechů – arašídy, mandle, para ořechy, vlašské ořechy, lískové oříšky, pistácie, makadamové či  pekanové ořechy. Alergická reakce po konzumaci ořechů může vypadat různě, od kožních reakcí, přes trávicí potíže, až po dýchací potíže či závratě, mdloby a ztrátu vědomí. V těch nejhorších případech může dojít až k anafylaktickému šoku, což je život ohrožující stav, pro který je potřebné neprodleně vyhledat lékaře. Stejně jako při všech typech alergie, i v tomto případě platí, že nejlépe je vyvarovat se danému alergenu a nahradit ho jinou vhodnou potravinou.