Zlomeniny

Kategorie: Zlomeniny
Zlomeniny

Kost je živý organismus a má naštěstí úžasnou schopnost regenerace. Neustále v ní probíhá proces odbourávání  a novotvorby kostní tkáně, čímž se stará kost během několika měsíců úplně obnoví. To platí i v případě zlomeniny, kdy dokáže tělo zmobilizovat své síly a zlomenou kost úplně zacelit. Je to náročný a dlouhý proces, který si vyžaduje klid a ve většině případů i fixaci zlomené části. Součástí léčby by měla být i vyvážená strava a dostatečný příjem vápníku. Proces hojení zlomeniny u dospělého člověka může urychlit už 1 500 mg  přírodního vápníku na den.

Úrazové zlomeniny

Úrazové zlomeniny vznikají působením sil na kost, které jsou větší než její pevnost. V důsledku nárazu či pádu tak může dojít k prasknutí nebo úplnému zlomení kosti.

Jak se hojí zlomenina

Když se kost zlomí, poškodí se i okolní cévy, které se začnou okamžitě stahovat, aby minimalizovaly krvácení. Krevní destičky vytvoří na poškozených místech jakési zátky a tím stabilizují toto místo. Jelikož se už určité množství krve vylilo do okolních tkání, několik dní po úrazu bývá zlomenina doprovázená otokem. Poškozená tkáň na okraji zlomených kostí postupně odumírá a buňky zvané osteoklasty ji začnou odstraňovat. Po čtyřech až deseti dnech se v krevních zátkách začnou tvořit tzv. fibroblasty, které vytvářejí kolagenní vlákna. Mezi dvěma zlomenými konci kosti začnou budovat jakýsi „most“ v podobě vazivového spojení, který v další fázi tzv. osteoblasty přetvoří na kostěný. Tato fáze může přetrvávat i tři až čtyři měsíce, než dojde k úplnému zhojení. V závěru léčebného procesu osteoblasty a osteoklasty přemodelují tuto část na pevnou kost.

zlomeniny

Zlomeninu je zapotřebí kvalitně ošetřit, protože zlomené konce kostí a jejich úlomky mohou vážně poškodit cévy, nervy a přilehlé orgány. Doba léčení je různá v závislosti na věku a typu zlomené kosti. Horní končetiny se obvykle hojí 4 až 8 týdnů, dolní 8 až 14 týdnů a zlomeniny v jiných částech těla asi 3 až 12 týdnů. U dětí je přitom doba léčení zhruba o polovinu kratší než u dospělých.

Zkrátit proces hojení a urychlit regeneraci zlomené kosti můžete užíváním přírodního vápníku OVOVITAL® v kombinaci s vitamíny K2 a D3.

Únavové zlomeniny

Na rozdíl od úrazových zlomenin jim nepředchází žádný náraz či pád. Jedná se o zlomeniny z přetížení, a i když nejsou úplně běžné, setkávají se s nimi hlavně profesionální sportovci, ale i ti rekreační anebo úplně běžní lidé, kteří ke sportu nemají blízko. Únavové zlomeniny nesouvisí s věkem, důvodem jejich vzniku je dlouhodobé přetěžování. U žen k nim přispívá i nošení nesprávné obuvi, především bot s velmi vysokými podpatky, které mají za následek nepřirozený vývoj nohy. Tyto zlomeniny vznikají postupně a mnoho lidí je přechodí, aniž by na ně lékaři vůbec přišli. V kosti se mohou vytvořit mikroskopické praskliny, které se průběžně zahojí. Jestliže se však kost nepřestane přetěžovat, může prasknout úplně a vznikne klasická zlomenina.

Když se zlomenina zjistí včas, léčí se jako každá jiná, to znamená znehybněním v sádře, klidem a rehabilitací. V pozdějších stádiích se již využívají metody fixace kosti.

Vhodné je rovněž užívat přírodní vápník OVOVITAL® v kombinaci s vitamíny K2 a D3, které dokáží celý proces hojení urychlit.