Vitamíny K2 + D3 pomáhají vstřebávání a ukládání vápníku

Kategorie: Nezařazené
Vitamín K2

Vitamíny K2 a D3 jsou pro náš organismus velice důležité. Přesto jich má většina z nás nedostatek, což má vliv na stav našich kostí, cév i imunitního systému.

Jaká jsou pozitiva těchto vitamínů, v čem se jejich účinky doplňují a jakou roli hrají při vstřebávání a ukládání vápníku?

Jak zaručit, aby jich naše tělo mělo dostatek?

Sluneční vitamín D3

Vitamínu D3 se často říká sluneční vitamín. Lze ho totiž do těla částečně získat ze slunečního svitu. Je spojovaný s problematikou osteoporózy, protože jeho příjem je potřebný pro vstřebávání vápníku – tedy na stavbu kostí. Nezanedbatelný vliv má na imunitní systém, na neuro-svalové funkce a má také schopnost chránit před infekcemi a v zimních měsících i před prochladnutím a chřipkou.

  TIP: Věděli jste, že hladinu vitamínu D3 v organismu si můžete nechat změřit u lékaře?

Hlídat si hladinu tohoto vitamínu v krvi je důležité v dospělosti, v období těhotenství, menopauzy a ve vyšším věku obecně, kdy je nedostatek vitamínu D největší. Vitamín D je nejlepší čerpat ze slunečního záření a podpořit pohybem venku. Ovšem velký vliv má intenzita slunečního svitu – v našem podnebním pásmu lze D3 ze slunce čerpat zhruba jen v období červenec-srpen, v poledne. Jeho přísun omezuje například smog a svou roli hraje i fototyp a stáří kůže – tmavší typy a starší lidé mají obecně menší schopnost vytvářet D3 kůží. Vitamín D3 lze získávat také stravou – ale je prokázáno, že odtud je vstřebatelnost pouze v řádech 5 – 10 % doporučené dávky.

Vitamín K2

Abychom efektivně vstřebávali vápník a chránili tak svoje kosti a zuby, potřebujeme dostatečný přísun vitamínu D. A aby se v těle vápník ukládal tam, kam má (do kostí a zubů), potřebujeme vitamín K2. Jinak hrozí takzvaný „kalciový paradox“: máme-li dostatek vápníku, ale nízkou hladinu vitamínu K2, pak v našem těle probíhá pouze částečná aktivace osteokalcinu (= bílkoviny potřebné při novotvorbě kostní tkáně), která je nezbytná pro správnou funkci mineralizace kostní tkáně. Při nedostatku vitamínu K2 tedy dochází k ukládání vápníku do měkkých tkání, tedy i cévní stěny, což zhoršuje riziko aterosklerózy a kardiovaskulárních chorob a dochází k rozvoji osteoporózy.

Vitamín K2 patří do stejné skupiny jako vitamíny A, D a E. Má vliv na výskyt diabetu mellitu 2. typu, byly zjištěny jeho protizánětlivé a protirakovinové účinky. Byla popsána také spojitost nízkých hladin vitamínu K2 s výskytem Alzheimerovy choroby. Ze stravy ale vstřebáme jen něco kolem 10 % doporučeného množství tohoto vitamínu.

Pestrá strava, pohyb venku a doplňky stravy

Vitamíny D3 i K2 jsou rozpustné v živočišných tucích, nejvíce jich najdeme v některých tvrdých sýrech, mořských rybách (hlavně vitamín D), mase, tvarohu, vaječných žloutcích atd. Mnohé klinické studie z posledních let dokazují, že většina populace trpí jejich nedostatkem. Dosáhnout správné hladiny vitamínů D3 a K2 pouze stravou a pobytem na slunci je v našich podmínkách velice obtížné, v zimních a jarních měsících prakticky nemožné. Pestrou stravu je tudíž dobré doplnit vhodnými doplňky stravy.

Vitamíny BIOMIN K2 + D3 jsou doplňky stravy čistě přírodního původu, které představují dokonalou souhru pro pevné kosti a zdravé srdce a cévy. Jsou určené pro dospělé včetně seniorů a těhotných žen. Vzhledem k tomu, že neobsahují cukr, lepek ani laktózu, mohou je užívat i diabetici, lidé s potravinovými intolerancemi a jsou vhodné i pro vegany a vegetariány.

 

 

Proč  užívat trojkombinaci vápníku

a  vitamínu K2 + vitamínu D3?


Pevné kosti

Pevné kosti


krasne-zuby

Krásné zuby


Pruzne cievy

Pružné cévy


zdrave-srdce

Zdravé srdce


Silne svaly

Silné
svaly


Dobra-imunita

Dobrá imunita