Vitamín D3

Kategorie: Nezařazené
Vitamín D3

Tento vitamín nazýváme také sluneční vitamín, protože ho z 90% získáváme ze sluníčka.

V České republice, ale i jinde v Evropě ho máme nedostatek, protože zásoba z letního opalování nám vydrží jen několik týdnů či měsíců. Vitamín D3 potřebujeme k tomu, aby naše tělo dokázalo vstřebat vápník. Bez déčka jednoduše a rychle řečeno vápník nefunguje.

Co je vitamín D3?

Vitamín D3 je přirozeně se vyskytující forma vitamínu D, který vzniká v kůži působením slunečního záření. Jeho nejdůležitější úlohou je udržovat správnou hladinu vápníku a fosforu v krvi, která je nezbytná pro vývoj a růst kostí v dětství, jakož i jejich obnovu v dospělosti. Vitamín D se podílí rovněž na některých imunitních procesech, regulaci krevního tlaku a při růstu krevních, svalových a kožních buněk. Vitamín D ovlivňuje více než 200 procesů v našem těle a jeho důležitost je potvrzená mnoha výzkumy.

Zdrojem tohoto vitamínu je jen velmi málo potravin a podle nejnovějších informací a výzkumů, stravou dokážeme přijmout pouze 10% vitamínu D. Obsahuje ho například maso tučných ryb, jako je losos, tuňák, sardinka, makrela a je přítomen i v oleji z jejich jater. V menším množství se nalézá i v hovězích játrech, vaječném žloutku, mléku, mléčných výrobcích, kvasnicích, hřibech sušených na slunci, v kakau a kokosu. Hlavním zdrojem tedy zůstává sluneční záření, a to až z 90 %. Během jednoho dne stráveného na slunci může vzniknout až 1 200 mikrogramů vitamínu D (1 μg = 40 I.U). Denní dávka vitamínu D u dospělého člověka by se měla v závislosti na více faktorech pohybovat v rozmezí 800 – 2 000 I.U.

Na příjem vitamínu D má vliv více faktorů. Jelikož ho přijímáme především ze slunce, a to u nás nesvítí intenzivně během celého roku, kritickým se stává hlavně období od listopadu do února. Novorozenci a kojenci, kteří nemohou být hodně vystavovaní slunečnímu záření, užívají v prvním roce života vitamín D v kapkách. V současnosti trpí nedostatkem vitamínu D téměř 60 % populace všech věkových skupin, z toho polovina má hodnoty tohoto vitamínu na extrémně nízké úrovni. Dalším důvodem nedostatku vitamínu D může být smog, který propouští sluneční záření v omezeném množství, rovněž i používání ochranných opalovacích prostředků. V tomto procesu sehrává svou úlohu i věk, protože starší lidé mají sníženou schopnost přijímat vitamín D při pobytu na slunci. Podobně jsou na tom i lidé s přirozeně vyšší pigmentací či opálení lidé, u kterých tato opálená vrstva působí jako filtr.

Co ovlivňuje kombinace vápníku a vitamínu D3 a vitamínu K2?

 


Pevné kosti

Pevné kosti


krasne-zuby

Krásné zuby


Pruzne cievy

Pružné cévy


zdrave-srdce

Zdravé srdce


Silne svaly

Silné
svaly


Dobra-imunita

Dobrá imunita